Fler tips

Här är tips på filmer om demens och anhöriga ur olika perspektiv. Känner du till  någon film som inte finns med här? Tipsa oss gärna.


   50/50

Den kritikerrosade damakomedin 50/50 handlar om Adam, en försiktig ung man. Han röker inte, han dricker inte, han går inte mot röd gubbe. Trots sin försiktighet får han cancer, en sjukdom som aldrig är rättvis. Adam är oförstående över beskedet.
Varför och hur drabbade detta honom?
Och inte nog med att han måste klura ut hur han själv ska ta sig an beskedet. Han måste också stå ut med reaktionerna runt honom – flickvännen Rachel som han inte bor med än, men som lovar att ta hand om honom. Mamman som oroar sig och har tusen frågor, bästa kompisen som vill kräkas men sedan försöker muntra upp honom med diverse barrundor... Och terapeuten, den professionella hjälp sjukhuset erbjuder i form av en 24-årig knappt nyutexaminerad icke-läkare som inte alls vet hur hon ska ta sig an sådant här. 

Medan Adam går igenom de olika acceptans-stadierna och samtidigt hoppas på att bli bättre med en 50/50 procents chans att överleva.

 

Dagboken (The Notebook)

Det unga paret Noah och Allie får en passionerad sommar tillsammans innan de skiljs åt. Dels på grund av vad Allies föräldrar har för åsikter om Noahs bakgrund och dels på grund av andra världskriget. De återförenas dock oväntat efter en lång tid på skilda håll. Deras historia återberättas flera decennier senare, med de hinder som uppstod, för en äldre kvinna med sviktande minne. Kvinnan bor på ett sjukhem och den man som kommer på regelbundna besök berättar Noah och Allies historia för henne genom att läsa högt ur en mystisk dagbok.

 

 Deep Blue Sea

Efter att ha sett sin far gå under av sjukdomen försöker Dr Susan McAlester hitta ett botemedel för Alzheimers sjukdom. Detta gör hon genom att genmanipulera hajar på en hemlig marinbiologisk forskningsstation långt ut till havs. Genmanipulationen gör hajarna större och ökar deras intelligens så de kommer upp till delfiners nivå. Försöken går bra men det är inte bara hajarnas storlek och intelligens som påverkas, de blir även mer aggressiva och allt går över styr.

 

 

     Unga anhöriga                     Martha and her flying grandfather


Unga anhöriga Marta and her flying grandfather

 

Unga anhöriga är en film om att vara anhörig till en Alzheimersjuk mamma eller pappa. Vad händer och hur känns det när man är ung och mamma eller pappa drabbas av Alzheimers sjukdom? Frågorna är svåra och smärtsamma att svara på medan livet förändras för all framtid. Maria och Sofia var i yngre tonåren när deras pappa blev sjuk. Under flera år upplevde de hur det känns att bli förälder till en förälder. Hur det är att hjälpa sin pappa till toaletten, att våga berätta för andra och att oroa sig för att ärva sjukdomen. Och att fråga sig om det går att sörja någon som fortfarande lever. 

Sofia filmade sin pappa under flera år och resultatet ser du i den här filmen ”Ung anhörig”. I filmen medverkar Maria, flickornas pappa Bertil samt Petra och Kim som har föräldrar i olika stadier av Alzheimers sjukdom.
Filmen är producerad av Alzheimerföreningen i Sverige med stöd av Socialstyrelsen.

Martha and her flying grandfather handlar om nioåriga Marta skickas till sin älskade farfar på landet. När hon anländer konstaterar hon att den värld hon så väl känner blivit annorlunda. Marta blir snart åter bekant med sin excentriska farfar Janosch, men någonting är fel. Även om han alltid har varit okonventionell har hans beteende förändrats. Han har börjat sätta på sig kläder ut och in och bak och fram samt börjat glömma enkla saker.

Originaltitel: Marta und der fliegende Großvater

 

Pandora’s Box

Två systrar och en bror lever ett bekvämt medelklassliv i centrala Istanbul. En dag får de via ett telefonsamtal reda på att deras mamma, Nusret, har försvunnit från sin hemby vid Svarta havets kust. Syskonen måste sätta sina inbördes konflikter åt sidan för att försöka finna sin mor. När syskonen väl återfunnit sin mor tar de henne med sig till Istanbul där hon får bo på en av systrarnas soffa. Modern har Alzheimers sjukdom och denna sjukdom samt syskonens resa till barndomsbyn gör att gammalt groll bubblar upp till ytan och de måste alla tre ta tag i schismen mellan deras moderna storstadstillvaro och byn de växte upp i. Under tiden vill Nusret bara tillbaka till sin hemby och den enda som verkar lyssna på henne är en av systrarnas son – Murat.

 

Apornas planet

James Franco spelar forskaren Will Rodman som uppfinner en medicin som får hjärnceller att reparera sig själva. Han vill komma upp med ett botemedel för Alzheimer och testar detta på schimpanser. Men detta leder till att en grupp schimpanser utvecklar intelligens lik vår egen. Detta blir upptakten till en revolution och en maktkamp om den planet vi hittills kallat vår.